Het Maritiem Instituut Willem Barentsz

Het Maritiem Instituut Willem Barentsz (MIWB) is onderdeel van NHL Hogeschool. Het MIWB, met de hoofdvestiging op Terschelling, kent een lange geschiedenis. Al sinds 1875 is er een zeevaartschool op het eiland. Met andere woorden: op Terschelling wordt al meer dan 135 jaar maritiem onderwijs verzorgd!

Uitstekende faciliteiten

Anno nu is het instituut - in de volksmond: de zeevaartschool - uitgegroeid tot het best uitgeruste nautisch-technische instituut van Nederland. Het instituut biedt de opleidingen Maritiem Officier, Ocean Technology en Maritieme Techniek. Daarnaast kunnen professionals verschillende cursussen op maritiem gebied volgen en beschikt het instituut over een hypermodern Simulator Centrum.

Uitbreiding kennisdiensten

Het Maritiem Instituut is gestaag gegroeid. In 2012 zijn het kenniscentrum en de opleidingen Maritieme Techniek toegevoegd. Deze beide onderdelen zijn in Leeuwarden gevestigd. Het Maritiem Instituut heeft inmiddels drie lectoraten:

  • Maritiem, Marien & Veiligheidsmanagement, lector Wierd Koops
  • Maritieme Innovatieve Technieken, lector Joop Splinter
  • Maritime Law, lector Welmoed van der Velde

De lectoraten van het instituut participeren in verschillende onderzoeksprojecten.

Studeren aan het Maritiem Instituut

Onze studenten studeren  in een moderne omgeving met een persoonlijke aanpak. Natuurlijk worden ze opgeleid in het vakgebied van hun keuze, maar er is meer! We leren ze om hun ambities waar te maken, om goed om zich heen te kijken en om grenzeloos te denken. Studeren op Terschelling geeft een bijzonder eilandgevoel. Alle faciliteiten zijn op het eiland aanwezig en ook in hun vrije tijd hoeven onze studenten zich niet te vervelen. Op Terschelling kun je kitesurfen, zeilen, sloeproeien, zijn prachtige stranden en een actief verenigingsleven.

Kwaliteitsgarantie

Het Maritiem Instituut is gecertificeerd door diverse professionele en gouvernementele autoriteiten, zowel nationaal als internationaal. Wie bij het Maritiem Instituut studeert of diensten afneemt kan dus zeker zijn van een hoog kwaliteitsniveau. Certificering vindt plaats door:

  • Het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap voor de voltijds bachelor opleidingen
  • Het Ministerie van Infrastructuur en Milieu voor alle na- en bijscholingscursussen welke onder STCW ressorteren
  • Het Britse Nautical Institute voor de DP programma's en apparatuur
  • Het Noorse Det Norske Veritas voor de simulatoren, het Simulator Centrum, het gehele instituut en diverse cursussen