Renovatie schoolgebouwen

Het Maritiem Instituut Willem Barentsz heeft drie schoolgebouwen. Het huidige hoofdgebouw stamt uit 1966 en is aan vernieuwing toe. Dit geldt ook voor het Maritiem Simulator Trainingscentrum (MSTC) en het Nautisch Kwartier, die beide begin jaren ’90 zijn gebouwd. De renovatie van de gebouwen leidt tot een moderne, eigentijdse onderwijsomgeving die klaar is voor de toekomst.

Veranderingen

De veranderingen zorgen voor veel meer onderwijsruimte, waaronder een blended learning lokaal. Ook eten en vergaderen met zeezicht behoort straks tot de mogelijkheden.

 

  • Er komt een verbinding tussen het hoofdgebouw en het Simulator Training Centrum (MSTC). Hierin komen het trappenhuis en een lift, zodat het gebouw rolstoeltoegankelijk wordt.
  • De ruimte die ontstaat in de toren (door de verplaatsing van het trappenhuis) wordt gebruikt voor vergaderruimten op drie verdiepingen. Doordat de zeezijde van de toren volledig wordt voorzien van glas, ontstaat een prachtig uitzicht op het wad.
  • De donkere kelder aan de oostzijde krijgt ramen, waardoor een souterrain ontstaat. Deze gaat dienst doen als mediatheek en studielandschap.
  • De ramen en kozijnen aan de voorzijde worden vervangen. In de nieuwe ramen zie je een ‘golfbeweging’.
  • Een deel van de overbodige ‘verkeersruimte’ (ruimte om te lopen, zoals een brede hal) wordt functioneler ingezet, bijvoorbeeld voor studielandschappen en ruimere leslokalen.
  • Het restaurant krijgt een plek op de derde verdieping.
  • De werkplaatsen in de kelder van het hoofdgebouw verhuizen naar het Nautisch Kwartier.
  • Op de ramen aan de oost- en zuidgevel worden panelen geplaatst, die het felle zonlicht deels tegenhouden. Hierdoor warmt het gebouw minder snel op en hoeft de airco minder snel aan.
  • Het restaurant verhuist naar het hoofdgebouw.
  • De drie etages in het Nautisch Kwartier worden ingericht van ‘vies’ naar ‘schoon’:
    Begane grond >            Werken aan de sloepen
    Eerste verdieping >       Metaal- en las-werkzaamheden (nu in kelder hoofdgebouw)
    Tweede verdieping >     Elektra-werkzaamheden (nu op eerste verdieping hoofdgebouw)
  • Het MSTC krijgt een extra vloer. Hierdoor ontstaat ruimte voor meer flexibele en compacte simulatoren
  • De glazen kas waar twee scheepsmotoren staan, wordt voorzien van een nieuwe, dichte schil. Hiermee krijgt het de uitstraling van een scheepsromp. De schil houdt het zonlicht deels tegen, waardoor de ruimte minder snel opwarmt.